Preview

Herald of Dagestan State Technical University. Technical Sciences

Advanced search

DEVELOPMENT OF OPTIMUM PARAMETERS OF STEP THERMAL STERILIZATION CONCENTRATED TOMATO PRODUCTS

https://doi.org/10.21822/2073-6185-2014-35-4-95-102

Abstract

In work results of researches on development of new modes of thermal sterilization concentrated tomato products are presented. The analysis of traditional ways of production concentrated tomato products with identification of characteristic shortcomings is provided. On the basis of researches of heat stability of glass container, optimum parameters of modes of step thermal sterilization for concentrated tomato products in various container are established. It is revealed that modes provide industrial sterility and microbiological safety of finished goods. 

About the Authors

M. E. Akhmedov
ФГБОУ ВПО «Дагестанский государственный технический университет»
Russian Federation


A. F. Demirova
ФГБОУ ВПО «Дагестанский государ- ственный технический университет», г. Махачкала
Russian Federation


N. G. Zagirov
Дагестанский научно-исследовательский институт сельского хозяйства РАСХН, г. Махачкала
Russian Federation


References

1. Флауменбаум Б.Л. Танчев С.С. Гришин М.А. «Основы стерилизации пищевых продуктов», М. Агропромиздат. 1986.

2. Сборник технологических инструкций по производству консервов.Т-2, М., 1977г.

3. Демирова А.Ф. Ступенчатая стерилизация консервов./ А.Ф. Демирова // Продукты длительного хранения –2007. –№2.–С.7-8

4. Демирова, М.Э. Ахмедов, Т.А. Исмаилов Стерилизация компотов в стеклянной таре СКО 1-82-1000 со ступенчатым нагревом и охлаждением в статическом состоянии / // Известия вузов. Пищевая технология. – 2010. – № 4 – С.88 – 90.

5. Демирова А.Ф., Исмаилов Т.А., Ахмедов М.Э. /Оптимизация режимов стерилизации консервов «Огурцы маринованные» с использованием ступенчатого нагрева // Известия вузов. Пищевая технология. – 2011. – № 1. – С.73 – 75.

6. Демирова А.Ф., Исмаилов Т.А., Ахмедов М.Э.. Эффективность ступенчатой тепловой стерилизации консервов в стеклянной таре // Вестник Дагестанский государственный технический университет. Технические науки. – 2010. – Вып. №1 (16) – С. 152 – 156.

7. Демирова А.Ф., Ахмедов М.Э. Интенсификация процесса стерилизации консервов с использованием ступенчатой тепловой обработки в статическом состоянии тары // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2011. – №1. – С. 22 – 24.

8. Демирова А.Ф., Исмаилов Т.А., Ахмедов М.Э. Аппарат для ротационной стерилизации консервов с использованием ступенчатого нагрева и воздушноводоиспарительного охлаждения // Известия вузов. Пищевая технология. – 2011. – № 1. – С.82 – 84.


Review

For citations:


Akhmedov M.E., Demirova A.F., Zagirov N.G. DEVELOPMENT OF OPTIMUM PARAMETERS OF STEP THERMAL STERILIZATION CONCENTRATED TOMATO PRODUCTS. Herald of Dagestan State Technical University. Technical Sciences. 2014;35(4):95-102. (In Russ.) https://doi.org/10.21822/2073-6185-2014-35-4-95-102

Views: 758


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-6185 (Print)
ISSN 2542-095X (Online)