Preview

Herald of Dagestan State Technical University. Technical Sciences

Advanced search

MATHEMATICAL MODELING OF HEATING RATE PRODUCT AT HIGH HEAT TREATMENT

https://doi.org/10.21822/2073-6185-2014-34-3-42-48

Abstract

Methods of computing and mathematical modeling are all widely used in the study of various heat exchange processes that provide the ability to study the dynamics of the processes, as well as to conduct a reasonable search for the optimal technological parameters of heat treatment.

This work is devoted to the identification of correlations among the factors that have the greatest effect on the rate of heating of the product at hightemperature heat sterilization in a stream of hot air, which are chosen as the temperature difference (between the most and least warming up points) and speed cans during heat sterilization.

As a result of the experimental data warming of the central and peripheral layers compote of apples in a 3 liter pot at high-temperature heat treatment in a stream of hot air obtained by the regression equation in the form of a seconddegree polynomial, taking into account the effects of pair interaction of these parameters. 

About the Authors

M. M. Akhmedova
ФГБОУ ВПО «Дагестанский государственный технический университет», г. Махачкала
Russian Federation


M. E. Akhmedov
ФГБОУ ВПО «Дагестанский государственный технический уни- верситет», г. Махачкала
Russian Federation


A. F. Demirova
ФГБОУ ВПО «Дагестанский государственный технический университет», г. Махачкала
Russian Federation


V. V. Pinyaskin
ФГБОУ ВПО «Дагестанский государственный технический университет», г. Махачкала
Russian Federation


References

1. Флауменбаум Б.Л., Основы консервирования пищевых продуктов. М.- 1982.

2. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Ахмедов Н.М., Рахманова М.М. Способ стерилизации компота из груш и айвы. Пат. РФ №2490971.-Бюл.№24.- 28.08.2013г.

3. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Ахмедов Н.М., Рахманова М.М. Способ стерилизации компота из груш и айвы. Пат. РФ №2492736.-Бюл.№26.- 20.09.2013г.

4. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Зайналова П.М-А., Рахманова М.М. Способ стерилизации компота из груш и айвы. Пат. РФ №2492731.- Бюл.№24.- 28.08.2013г.

5. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Касьянов Г.И. Рахманова М.М. Способ стерилизации компота из груш и айвы. Пат. РФ №2492730.-Бюл.№24.- 28.08.2013г.

6. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Ахмедов Н.М., Рахманова М.М. Способ стерилизации компота из груш и айвы. Пат. РФ №2492689.-Бюл.№24.- 28.08.2013г.

7. Ахназарова С.Л., Кафаров В.В.//Методы оптимизации эксперимента в химической технологии. –М.:Высшая школа.,1985.,327С

8. Малашенко Ю.Р., Мучник Ф.В., Романовская В.А., Садовников Ю.С.//Математические модели и ЭВМ в микробиологической практике.- Киев: Наукова Думка, 1980. 195с

9. Ахмедова М.М. //Новые режимы высокотемпературной ротационной стерилизации консервов “Компот из вишни” с использованием предварительного нагрева плодов в банках горячей водой// Вестник Дагестанского государственного технического университета. Махачкала № 30 (3) 2013, 68 стр.


Review

For citations:


Akhmedova M.M., Akhmedov M.E., Demirova A.F., Pinyaskin V.V. MATHEMATICAL MODELING OF HEATING RATE PRODUCT AT HIGH HEAT TREATMENT. Herald of Dagestan State Technical University. Technical Sciences. 2014;34(3):42-48. (In Russ.) https://doi.org/10.21822/2073-6185-2014-34-3-42-48

Views: 786


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-6185 (Print)
ISSN 2542-095X (Online)